NIEUWSBRIEF JANUARI 2021

 

 

Nieuwjaarswens 2021.

Namens het bestuur wil ik u en uw dierbaren een gezond en gelukkig 2021 toewensen.

Ik hoop van ganser harte dat het beter gaat worden dan 2020.

 

Hou vol en let op elkaar.

 

Jan Rademakers

 

 

 

 

Verslag ALV van 27 november 2020
Vanwege de RIVM-regels hebben we om 13.00u en om 15.00u een bijeenkomst gehouden. Aan beide bijeenkomsten namen 15 KBO leden van deel, naast bestuur.
Het verslag is een samengevoegde weergave van beide bijeenkomsten.

Afwezig met bericht van verhindering: mevr. Wagner, dhr. en mevr. Van Alphen, dhr. Olde Wolbers, mevr. Oomen en dhr. Voeten.

 

1.    Opening en welkom door de voorzitter Jan Rademakers.
Deze vergadering is een uitgestelde vergadering van 27 maart, vanwege het corona virus. Dit virus heeft veel leed veroorzaakt, en heeft gemaakt dat er weinig tot geen activiteiten hebben plaatsgevonden vanaf maart. Tussentijds is een aantal keer geprobeerd weer op te starten, vaak voor korte duur, omdat de regels weer werden aangescherpt.
Bijzonder woord van welkom voor wijkzuster Thecla Flipsen, en Emmy Verheijen als nieuw bestuurslid.

2.    Mededelingen:
-het jaarlijks reisje zal plaatsvinden op 2 september 2021
-Jan leest reacties voor die via de mail binnen zijn gekomen, richting bestuur.
-aantal leden 2019: 666 

           2020: 645  waarvan  387   vrouwen en 258 mannen
          -de kerstviering gaat door op 18 december om half 4 in de Laurentiuskerk.    

3.    Najaarsvergadering van 22 november 2019. Er zijn geen op- of aanmerkingen gekomen en is daarmee vastgesteld.

4.    Jaarverslag 2019 wordt voorgelezen door Ans van Aert.  Met dank aan Ans.
Ans maakt van de gelegenheid gebruik om iedereen hartelijk te bedanken voor de fijne samenwerking en het in haar gestelde vertrouwen.

5.    Financieel overzicht 2019 wordt op papier uitgereikt en besproken door de penningmeester.

6.    Verslag kascommissie en benoemen van nieuw kascommissielid.
Bij de vergadering van 13.00u leest dhr. van Gils een verslag voor van de kascontrole die is uitgevoerd op 26 augustus 2020; in de vergadering van 15.00u leest dhr. Wick het verslag voor. Zij verklaren alles gecontroleerd te hebben en geen onvolkomenheden te hebben aangetroffen. Zij stellen voor de penningmeester decharge te verlenen en het financieel verslag goed te keuren. Met dank aan de penningmeester Ton Crul en de kascommissie.
Dhr. Peter Schalk uit Bavel zal volgend jaar deelnemen aan de kascommissie, samen met dhr. Wick.

7.    De begroting voor 2020 is achterhaald door het sluiten van de Pekhoeve vanwege corona. Er waren geringe inkomsten van consumpties en we krijgen geen subsidie meer van de gemeente.Onze inkomsten komen voornamelijk van de contributie en baropbrengsten. De grootste uitgaven zijn de huur van de Pekhoeve en de afdracht aan KBO Brabant.

Zoals eerder afgesproken wordt de contributie voor 2021 met €1.00 verhoogd naar €20.00 .De contributie is niet meer verhoogd sinds 2012. Deelnemers gaan €8.00 betalen. (Leden die ook elders lid zijn van KBO-afdeling)
De prijzen voor consumpties blijven gelijk. Eventuele tekorten kunnen we uit de reserves betalen.
Er wordt aan het bestuur gevraagd, aandacht te besteden aan de reserves die zijn opgebouwd door een zuinig beleid en de subsidies in het verleden. Denk aan spaarrekening of beleggen o.i.d.
Uiteraard zal z.s.m. een begroting worden opgesteld voor 2021, die in de voorjaarsvergadering van 26 maart zal worden gepresenteerd.

 

8.    Bestuursverkiezing. Aan de beurt van aftreden zijn de voorzitter Jan Rademakers en vicevoorzitter Ria Knipscheer. Zij stellen zich beiden, herkiesbaar. De vergadering gaat daarmee akkoord.
Secretaris Ans van Aert heeft te kennen gegeven, om persoonlijke reden, na 11 jaar te stoppen met het secretariaat. Mieke Vos neemt het secretariaat over.
Emmy Verheijen wordt bestuurslid, er zijn geen tegenkandidaten gemeld. Van harte welkom Emmy.
Jan spreekt Ans en Ria toe en reikt een bloemetje en een attentie aan, met warme woorden als dank voor het vele werk dat is verricht.
Ria spreekt Jan toe en dankt hem voor zijn inzet, die hij op zijn eigen wijze vormgeeft: met veel aandacht voor alle vrijwilligers. Ook voor Jan een bloemetje.

9.    Rondvraag:
     -de vrijwilligers krijgen dit jaar de attentie niet van de Sint, maar treffen ze een
      dezer dagen in de brievenbus.
     -ingediende vraag: wat doet het bestuur aan verjonging in het bestuur.   
      Antwoord: door jongere bestuursleden persoonlijk te vragen. We blijven   
      uitkijken naar jonge bestuursleden.
-ingediende vraag: zijn er wel nieuwe aanmeldingen of loopt het aantal leden terug? Die vraag is inmiddels beantwoordt. We lopen iets terug; er zijn dit jaar 32 nieuwe leden aangemeld.
-het woord is aan Thecla Flipsen. Zij is onafhankelijk wijkzuster in Ulvenhout. Zij kan uw vragen beantwoorden die betrekking hebben op zorg, welzijn en wonen, voor nu of voor de toekomst; of zij kan u naar de juiste organisatie verwijzen.  Het doel van de thuiszorg is immers: zo lang mogelijk, zelfstandig thuis te blijven wonen. Zij is ook wijkverpleegkundige bij Surplus.
Zij houdt spreekuur iedere eerste maandag van de maand van 13.30u tot 14.30u in de Kafhoek van de Pekhoeve, waar u met al uw vragen terecht kunt. We hopen, zodra er weer meer mogelijkheden zijn, een thema ochtend te organiseren, waarin u nader kunt kennismaken met haar.
-het bestuur wil in de toekomst op een vaste middag een ontmoetingsmoment organiseren, waar leden en niet leden kunnen binnenlopen, een praatje maken, een kopje koffie/thee drinken enz. Dit plan wordt verder uitgewerkt.

10.     Sluiting: Jan sluit de vergadering en dankt allen voor de inbreng.

 

 

Wijkzuster Thecla Flipsen aan het woord over haar werk:

 

Als wijkzuster kom ik dagelijks bij mensen over de vloer en maak daarbij diverse leuke maar ook heftige situaties mee, ik hoor mooie maar ook verdrietige verhalen, mensen genezen maar klachten kunnen ook verergeren. 

Als wijkzuster vind ik het bijzonder om mensen te begeleiden bij zo lang mogelijk zelfstandig blijven leven.

Zo kwam ik als wijkzuster eens in de 3 maanden bij een echtpaar waarvan meneer wat vergeetachtig werd, maar lichamelijk nog erg actief was. Mevrouw had allerlei lichamelijke klachten, waardoor haar zelfstandigheid steeds meer werd bemoeilijkt. Het echtpaar vulde elkaar op deze manier prima aan. Kinderen woonden ver weg waardoor ze niet voor een klusje konden worden ingeroepen. Ik heb ervoor gezorgd dat er 2 maal per week een vrijwilliger kwam om activiteiten met meneer te ondernemen, zodat mevrouw wat tijd voor zichzelf had. Ik heb geadviseerd om de buren te vragen wat zij mogelijk zouden kunnen betekenen. Buurman stelde voor om wekelijks de kliko buiten te zetten en buurvrouw gaf aan dat ze haar konden inroepen voor een boodschap.

We spraken over veiligheid in huis: vloerkleden in de woonkamer werden weggehaald om valgevaar te verkleinen en er werden beugels in de badkamer geplaatst zodat, met name mevrouw, zo lang mogelijk zelfstandig kon blijven douchen.  Professionele thuiszorg was lange tijd niet nodig.

Indien nodig mochten ze mij bellen. Wat het echtpaar vooral waardeerden was het luisterende oor tijdens een kopje koffie.

Thecla Flipsen

 

Spreekuur wijkzuster Thecla Flipsen: maandag van 13.30u tot 14.30u in de Kafhoek van de Pekhoeve
maandag 4 januari  LET OP: KOMT TE VERVALLEN
maandag 1 februari.

 

Oproep felicitatiedienst.
Het is een goed gebruik om onze leden van 85 jaar en ouder te feliciteren met hun verjaardag.
We zijn op zoek naar iemand die gedurende één maand van het jaar, de 85 jaar en oudere leden, die in die maand jarig zijn, wil feliciteren d.m.v. een bezoekje of een kaartje in de bus.
Je krijgt de adressen en kaarten, dus je hoeft alleen te bezorgen.

Een zinvolle tijdsbesteding waar u een ander een plezier mee doet.
Als je twijfelt en/of  meer informatie wil: neem gerust contact op met Mieke Vos.
Alvast hartelijk bedankt!

 

Contributie KBO Ulvenhout 2021

Eind januari wordt de contributie van €20.00 automatisch afgeschreven.

 

ONS digitaal lezen:

Onsmagazine.nl is een digitale doorvertaling van het vertrouwde ledenmagazine Ons. Per papieren editie komt een aantal belangrijke artikelen uit de Ons op deze website te staan. Iedereen kan de artikelen lezen, bezoekers hoeven geen lid te zijn van KBO-Brabant. Meelezers onder uw vrienden en familieleden kunnen dus voortaan ook op deze speciale Ons-website terecht, zelfs als ze Brabant lang geleden hebben verruild voor Groningen of Canada. Op de website zijn ook vele artikelen uit eerdere edities van de Ons terug te lezen. Daarmee biedt de website een handige archieffunctie! De artikelen worden gerubriceerd naar drie thema’s die ook in het magazine terug te vinden zijn: Ons Belang, Leven en Mensen.

 

Heeft u in 2021 hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte?
Neem dan contact op met een van onze belastinghulpen:

Ben van der Velden   076 561 37 59
Luc Timmers 076 565 94 91

 

Voor advies over wonen, zorg en welzijn kunt u een beroep doen op onze Vrijwillige Ouderen Adviseur:

Guus Goosen 06 508 652 76

U kunt een afspraak maken voor een bezoek aan huis.

 

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind januari, begin februari.