NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2022

Er is nog één plekje vrij voor de dagreis op 1 september naar Zeeland.

Heeft u zin om mee te gaan? Meldt u zich dan snel aan.

Denkt u aan gemakkelijke schoenen?

Heeft u een museumjaarkaart of een Vriendenloterij - VIP kaart? Neem die dan zeker mee, dat scheelt weer veel in de kosten. De bus staat om 8.15u voor u klaar. Een heel mooie reis gewenst.

Cursus kunstgeschiedenis.

Zoals eerder aangekondigd zijn er in september 3 lessen kunstgeschiedenis.

Deze korte cursus is een persoonlijke selectie van Tom Molenaars van zijn eerder gegeven lezingen uit de afgelopen dertig jaren. De onderwerpen zijn divers, actueel en tijdloos.

Kunst PLUS wil de vraag onderzoeken welke invloed kunst op de kijker kan uitoefenen en of het daarmee de blik op de wereld en ons leven kan veranderen en ons bewustzijn kan verruimen.

Kortom: Kunst = Leven.

De lessen worden gegeven op dinsdagmorgen van 10.00u tot 12.00u in de Pekhoeve op 13, 20 en 27 september.

Aanmelding via overmaking van € 33 (voor KBO leden) of € 37 (niet KBO leden), incl. koffie/thee, naar bankrek.:NL04 ABNA 0472604082 t.n.v.: J. Box.

Aanmelden graag voor 8 september.

Cursus filosofie

In oktober starten we weer met een cursus filosofie. Dit keer met als onderwerp: "Emoties"

Tijdens de eerste twee lessen zal worden uitgelegd waarom de Oude Grieken over het algemeen niet veel ophadden met emoties. Emoties zouden je ‘overvallen’ en brengen je uit balans. Bij heftige emoties kun je niet meer helder nadenken. Eeuwenlang werden emoties gezien als een belemmering voor het rationele denken. Pas in de twintigste eeuw ontstaat er een kentering in het denken wanneer men begint te beseffen dat emoties een onmisbare rol vervulden in onze ontstaansgeschiedenis. Zeker als ook nog blijkt dat het rationele denken niet een ‘op zichzelf staand’ vermogen is, maar juist zwaar steunt op een goed functionerend emotioneel systeem.

De derde les wordt besteed aan het emotionele leven van dieren. Ook op dit terrein is de afgelopen jaren veel nieuwe kennis opgedaan.

De laatste drie lessen zal worden gesproken over één specifieke emotie: de liefde. Er wordt ingegaan op de vraag wat we precies bedoelen als we spreken over ‘liefde’. En uiteraard zal er worden verteld hoe er in de loop van de geschiedenis over liefde werd gedacht.

Noteert u de data:

De lessen worden gegeven op donderdagmorgen van 9.30u tot 11.30u, in de Pekhoeve, op 6, 13, 20 en 27 oktober en op 3 en 10 november.

Aanmelding via overmaking van €66.00 (voor KBO-leden) en € 71.00 voor niet-leden, incl. koffie/thee, naar bankrekening NL04ABNA 0472604082 t.n.v. J.Box

Bridgen start weer op 22 september. Er is ruimte voor nieuwe leden.

Digitale krant in de plaats van het Nieuw Ginneken.

Misschien heeft u het al gehoord of gezien: er is sinds kort een digitale krant met het laatste nieuws uit Ulvenhout.

Het KBO bestuur is daar heel blij mee, omdat we dan meer mensen kunnen bereiken, die we misschien ook enthousiast kunnen maken voor de activiteiten van KBO Ulvenhout.

U kunt zich ook aanmelden voor een wekelijkse nieuwsbrief.

Kijkt u eens op: www.onsulvenhout.nl

BINGO

Op zaterdag 24 september kunt u weer deelnemen aan de BINGO.

De zaal gaat om 13.30u open; kaarten kosten €3.00, vervolgkaarten €1.50.

Energie, huur- of zorgtoeslag

Komt u in aanmerking voor energietoeslag? Vraag die dan uiterlijk 15 november aan! Uw huur- en zorgtoeslag moet u zelfs al voor 1 september aanvragen.

Veel mensen komen in de knel door de hoge energieprijzen. Daarom heeft het kabinet besloten in 2022 een eenmalige energietoeslag van € 800,- te geven aan ongeveer 800.000 huishoudens met een laag inkomen. Het gaat daarbij om het inkomen van de aanvrager en zijn/haar eventuele partner. Huur- en zorgtoeslagen tellen niet mee voor het inkomen. Het ontvangen van energietoeslag heeft ook geen gevolgen voor uw huur- en zorgtoeslag.

Gepensioneerden met AOW moeten zelf een aanvraag voor energietoeslag indienen. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Op de website van de gemeente staat aan welke voorwaarden u moet voldoen. Kijk op www.breda.nl/energietoeslag. Daar vindt u ook een aanvraagformulier, dat u tot en met 15 november kunt invullen en insturen. Dat kost u niets. Wie weet?

Het kabinet verhoogt het richtbedrag van € 800,- naar € 1.300,-. De gemeente ontvangt pas in het najaar het geld van het kabinet en kan daarna de extra € 500,- gaan uitkeren. Tot dat moment blijft de energietoeslag € 800,-. De verhoging wordt in het najaar automatisch uitbetaald aan uitkeringsgerechtigden en iedereen van wie de aanvraag voor de toeslag is goedgekeurd.

Heeft u recht op huur- en zorgtoeslag? Vraag die dan voor 1 september aan.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van energietoeslag? Laat ons dat dan weten. Het aanvraagformulier voor energietoeslag staat op onze website http://kbo.ulvenhout.com.

Zaterdag 29 oktober vieren we feestelijk het 65 jarig bestaan van KBO Ulvenhout. Noteer alvast deze datum in uw agenda. Nadere informatie volgt in de nieuwsbrief van september.

Wijkzuster Thecla Flipsen is te bereiken op tel. Nr. : 06-43050854 of via de mail: thecla.flipsen@surplus.nl

De volgende nieuwsbrief komt eind september. Het bestuur wenst u nog een fijne nazomer.